Letea, cea mai nordica padure subtropicala din Europa

Una din zilele petrecute in vacanta de la Green Village a fost dedicata unei excursii de o zi in padurea Letea, unde se poate ajunge doar cu barca. Drumul de la resort a durat cam 2 ore iar plimbarea pe canale si lacuri a fost foarte frumoasa. Am vazut foarte multi nuferi si animale care pasteau pe langa apa, insa nu si multe pasari, asa cum ne asteptam.

Ajunsi in padurea Letea ne-am urcat intr-o masina de tip safari si am inceput explorarea zonei. Puteti alege si plimbare cu caruta trasa de cai daca vreti o plimbare si mai autentica. Oricum dupa ce acostati la mal, veti gasi mai multe variante de transport prin sat si prin padure, pe trasee care au drumuri improvizate.

Satul Letea, cel mai bine conservat sat din Delta Dunarii, este inconjurat de campuri intinse care arata ca o savana in anumite zone. Casele sunt construite in stil traditional, din lemn sau chirpici cu acoperis de stuf si sunt vopsite in marte parte in albastru. Seamana destul de mult cu cele din Grecia. Din pacate am vazut si multe case darapanate sau parasite in sat pentru ca foarte multi oameni au plecat din acest loc izolat de lume.

Padurea Letea e un tinut salbatic situat in partea de nord a Deltei Dunarii. Este o padure subtropicala si singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Arata ca o mica jungla! Specialistii spun ca plantele exotice au aparut datorita semintelor aduse din Africa de pasarile migratoare.

Letea se numara printre putinele minuni ale naturii care au supravietuit invaziei lumii moderne. Este cea mai veche rezervatie naturala din tara noastra. Padurea inclusa in parimoniul UNESCO se intinde pe o suprafata de peste 5.000 de hectare, din care aproape 3.000 intra in categoria zonelor strict protejate. Multe specii de plante s-au adaptat climei de aici, printre care cele mai des întalnite sunt stejarul, plopul, lianele sau vita de vie salbatica. Ghidul care ne-a insotit in excursie, ne-a povestit ca padurea este imprejmuita cu gard de sarma ghimpata, pentru a fi protejata de caii salbatici, care mananca scoarta copacilor.

Padurea Letea este formata din fasii de padure (hasmacuri) dezvoltate printre dunele de nisip. Cand mergi prin padure peisajul se schimba, de la padure subtropicala la desert, in numai cateva sute de metri. Daca va intrebati cum au aparut dunele de nisip in mijlocul padurii, aflati ca acum sute de ani, in acest loc era Marea Neagra. In timp, apele s-au retras si au lasat in urma un nisip fin.

Multi dintre turistii care ajung in Padurea Letea vor sa vada caii salbatici, ca si noi de altfel. Desi in padure se estimeaza ca traiesc peste 3.000 de cai, am reusit sa vedem cativa, aflati insa la distanta destul de mare. Noroc ca am avut zoom optic 40x la camera foto pentru a-i putea vedea mai bine si fotografia. De-a lungul timpului, caii au fost lasați liberi de localnici din cauza saraciei dar și pentru că nu mai erau in stare sa-i ingrijeasca. Tot la Letea am vazut si doi sacali, unul dintre ei fiind la 200-300 metri distanta de noi.

Dupa plimbarile prin sat si prin padure, ne-am oprit in curte la tanti Viorica pentru a servi o masa traditionala. Se pare ca aceasta doamna e celebra in sat, iar la “restaurantul” improvizat din curte ajung zilnic 150 de turisti. Am inceput masa cu pestele din ciorba, am continuat cu borsul de peste, dupa care a urmat pestele prajit cu mamaliguta si usturoi. Ca sa fie treaba, treaba, la desert am avut niste gogosi delicioase. Ce sa va zic, am plecat de acolo rostogolindu-ne. Dupa ce am servit masa, am luat-o agale spre barca pentru a ne reintoarce la resort.

Padurea Letea este un loc in care merita sa ajungeti macar o data in viata!